Damian Meijer (21) uit Assendelft begon vier jaar geleden als stagiair bij Civic Amsterdam. Inmiddels werkt hij alweer anderhalf jaar als participatiemedewerker. “Ik ben gestart bij Buurtverbinding vanuit mijn social work-opleiding. Inmiddels begeleid ik specifieke doelgroepen en werk ik onder andere aan projecten als Welzijn op Recept.”
Naast zijn werk bij Civic is Damian ook nog student. “Ik heb mijn mbo-4 afgerond en ben nu één dag per week bezig met mijn hbo-studie. Dat betekent nog vier jaar in de schoolbanken, maar dat combineer ik gelukkig goed met mijn werk.”
Waardering uit de buurt
Wat vindt hij het leukste aan zijn werk bij Civic? “Vooral de waardering van de mensen in de buurt. Kleine dingen kunnen een groot verschil maken. Bijvoorbeeld als je een vrijwilliger regelt die wekelijks met iemand naar buiten gaat. Voor ons lijkt dat misschien iets kleins, maar voor hen betekent het enorm veel. Dat geeft mij veel positieve energie.” Ook het samenwerken met collega’s maakt zijn werk extra leuk. “Het is een hecht team. We sparren veel en helpen elkaar, dat maakt het werk nog mooier.”
Elke dag is anders
Damian’s werkdagen zijn divers. “Op maandag werk ik bijvoorbeeld met fysiotherapiestudenten, terwijl ik op andere dagen huisbezoeken doe of me bezighoud met welzijnsactiviteiten. Soms help ik ook in de Kramatsalon of werk ik aan de organisatie van grotere evenementen zoals de Dag van de Mantelzorg. Geen dag is hetzelfde en dat maakt het werk juist zo leuk.”
Bijzondere momenten
Er zijn momenten die Damian altijd bijblijven. “Laatst was een bewoner overleden en niet iedereen kon naar de crematie. We hebben toen in een gemeenschappelijke ruimte een livestream geregeld. Het was indrukwekkend om te zien hoeveel mensen erbij waren en hoe sterk de onderlinge verbondenheid was. Dat gemeenschapsgevoel is iets wat ik bijzonder vind aan dit werk.” Ook in zijn dagelijkse werk ziet hij de impact die Civic heeft. “Bij Welzijn op Recept had ik een mevrouw die via haar huisarts bij ons kwam. Ze was zo enthousiast over alle activiteiten en voelde zich echt geholpen. Die momenten laten zien waarom dit werk zo belangrijk is.”
De uitdagingen en misconcepties rondom sociaal werk
Veel mensen hebben een wat geromantiseerd beeld van sociaal werk. Er wordt vaak gedacht dat het werk vooral draait om gezellig koffie drinken en een praatje maken met bewoners. Maar de realiteit is een stuk complexer. "Sommige mensen onderschatten waar wij als sociaal werkers mee te maken krijgen," zegt Damian. "Soms komen we bij bewoners over de vloer en blijkt de problematiek veel heftiger dan verwacht. Dat vraagt om improvisatie, geduld en vooral inzicht in de vraag achter de vraag."
Een belangrijk aspect van het werk is de omgang met verschillende doelgroepen en persoonlijkheden. "Niet iedereen kan met elkaar overweg, en dat geldt net zo goed voor ons als hulpverleners," vervolgt Damian. "We moeten vaak schakelen tussen verschillende manieren van benaderen. Mensen hebben niet altijd in de gaten hoeveel er komt kijken bij het werk dat wij doen." Een voorbeeld hiervan is werken met mensen met dementie. "Mensen denken soms dat een kopje koffie drinken een eenvoudige taak is. Maar probeer maar eens een waardevol gesprek te voeren met iemand die telkens vergeet wat er net is gezegd, zonder dat diegene zich daar ongemakkelijk of gefrustreerd over voelt."
De kracht van praktijkervaring
Hoewel opleidingen een stevige basis leggen, leren sociaal werkers het meest in de praktijk. "Je leert pas echt hoe je met mensen omgaat als je er dagelijks mee te maken hebt. Theorie is belangrijk, maar pas in de praktijk ontdek je hoe je de juiste vragen stelt en hoe je mensen echt helpt."
Meer dan werk
Voor Damian draait werken bij Civic niet om rijk worden, maar om iets betekenen voor anderen. “De waardering en het plezier die ik uit mijn werk haal, zijn onbetaalbaar. Dat is uiteindelijk het belangrijkste.”

|