Bishrel Bolor over haar werk bij Civic Amsterdam Noord

In september 2023 begon Bishrel Bolor als stagiair bij Civic Amsterdam Noord. Inmiddels werkt ze als participatiemedewerker en projectcoördinator van Noordse Vrouwen. In dit interview vertelt ze over haar traject, de overgang van stage naar een vaste functie en haar ervaringen met het project Noordse Vrouwen.

Van stage bij Buurtverbinding naar een breed takenpakket

Ik liep stage bij Civic onder het project Buurtverbinding. Dat beviel zo goed dat ik besloot om na mijn stage bij Civic te blijven werken. Inmiddels studeer ik deeltijd Social Work aan de HvA en ben ik sinds september in dienst als participatiemedewerker bij Civic Amsterdam Noord.” Ze vervolgt: “In eerste instantie werkte ik vooral aan de projecten van  Buurtverbinding, maar nu heb ik een breder takenpakket. Ik ben betrokken bij Noordse Vrouwen en doe daarnaast los buurtwerk. Het is fijn dat mijn werk zo gevarieerd is en dat geen dag hetzelfde is. Daarnaast begeleid ik samen met mijn collega’s Joy en Mylene stagiairs van Buurtverbinding. Omdat ik zelf stagiair ben geweest, begrijp ik hen goed.”

Coördinatie Noordse Vrouwen
Noordse Vrouwen kende ik al vanuit mijn stage. Tijdens Internationale Vrouwendag in 2024 hielp ik mee met de organisatie en gaf ik samen met collega Adinda van Kranendonk de openingsspeech. Toen ik hoorde dat ik het project kon overnemen, was ik enthousiast, maar het was ook overweldigend. Noordse Vrouwen draait veel om netwerken en in het begin had ik niet zo’n groot netwerk als Adinda. Dat maakte de overgang spannend. Maar inmiddels ben ik geland, heb ik veel mensen ontmoet en zijn de eerste evenementen geweest. Ik voel me nu echt op mijn plek.”

Wat Noordse vrouwen bijzonder maakt
“Ik vind het inspirerend om met zoveel verschillende vrouwen te werken. Ze hebben uiteenlopende achtergronden en verhalen. Sommigen zijn hier als migrant terechtgekomen, kenden de taal niet en hadden geen netwerk. Door deel te nemen aan Noordse Vrouwen zijn ze zelfverzekerder geworden, hebben ze hun eigen community opgebouwd of zelfs een vrouwenorganisatie gestart. Het is mooi om te zien hoe ze groeien en elkaar versterken. Noordse Vrouwen bundelt al die krachten en creëert een sterke gemeenschap.”

Internationale Vrouwendag en samenwerking met Thrive
Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, organiseerde Noordse Vrouwen een bijeenkomst die dit jaar kleinschaliger was dan voorgaande edities. “Normaal gesproken beginnen we de Vrouwendag-viering met een ontbijt, maar vanwege de Ramadan kozen we dit keer voor een open gesprek," legt Bishrel uit. "We wilden luisteren naar de vrouwen, horen wat er bij hen speelt en waar ze behoefte aan hebben, zodat we later in het jaar een vervolg kunnen organiseren; dit keer mét ontbijt.” Dit vervolg staat in de eerste week van juni gepland in de Week van de Mentale Gezondheid, in samenwerking met Thrive Amsterdam en Vrouwen aan het IJ, een nieuw vrouwengezondheidscentrum in Amsterdam Noord.

Een ode aan de vrouwen van Amsterdam
Recent werkte Noordse Vrouwen samen met het Amsterdam Museum aan de tentoonstelling Ode aan de Vrouw, die de rol van vrouwen in de stadsgeschiedenis benadrukt. “Het museum stelt terecht dat Amsterdam zonder vrouwen niet zou bestaan,” vertelt Bishrel. “Voor deze tentoonstelling hebben ze contact gezocht met diverse vrouwen in de stad, waaronder de Noordse Vrouwen.” In dit kader organiseerde Noordse Vrouwen een speciale bijeenkomst, waarbij een groep vrouwen samenkwam voor een netwerkmoment en een schrijfworkshop. “Een van de hoogtepunten was de groepsfoto die we maakten: we stonden in een cirkel, gefotografeerd van bovenaf. Dat beeld symboliseert de verbinding en kracht van ons netwerk,” zegt Bishrel.

Toekomstvisie: Een breder en meer divers netwerk
Bishrel hoopt dat Noordse Vrouwen de komende jaren verder groeit en steeds meer vrouwen in Noord bereikt. “We hebben een mooi netwerk van professionals en bewoners, maar ik denk dat er nog veel vrouwen zijn die we nog niet bereiken,” zegt ze. “Daarnaast merk ik dat ik vaak de jongste in de groep ben. Dat is niet erg, maar ik zou het mooi vinden als er meer jonge vrouwen aansluiten. Er is veel wederzijdse kennisoverdracht tussen generaties mogelijk.” Op de langere termijn zou Bishrel Noordse Vrouwen graag zien uitbreiden buiten Noord. “Wie weet kunnen we van Amsterdam Noord doorgroeien naar heel Amsterdam,” zegt ze enthousiast. “Het gaat erom dat vrouwen elkaar versterken, ongeacht hun achtergrond of leeftijd.”




Civic Amsterdam
Wijkservicepunt Flevopoort
Kramatplantsoen 101-h
1095 LB Amsterdam
T: 020 - 665 8001
Volg ons
Linkedin   Facebook   Twitter  
Onderdeel van Civic:
Eva & Adam
Jongeren Service Punt

Civic is partner van:
Post Oost